Hľadaj Zobraz: Univerzity Kategórie Rozšírené vyhľadávanie

45 035   projektov
0 nových

Odmeňovanie zamestnancov - Bakalárska práca (Definícia pojmov, Odmeňovanie zamestnancov, Systém odmeňovania, Faktory ovplyvňujúce systém odmeňovania)

«»
Prípona
.doc
Typ
bakalárska práca
Stiahnuté
118 x
Veľkosť
0,5 MB
Jazyk
slovenský
ID projektu
14272
Posledná úprava
24.08.2022
Zobrazené
8 808 x
Autor:
frtofrto
Facebook icon Zdieľaj na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Téma odmeňovanie je stará ako práca samotná. Odmeňovaním sa zaoberajú poprední manažéri, ale aj podnikatelia, ktorí sa starajú o svojich zamestnancov. Už v minulosti za každú prácu bola očakávaná aj adekvátna odmena. Táto odmena, či už vo forme mzdy, platu resp. iných foriem odmeny za vykonanú prácu, sa vývojom spoločnosti menila. Menila sa nielen po časovej / historickej stránke, ale aj podľa územnej hustoty.
Tak, ako sa menili výšky odmien za jednotlivé práce, vývojom sa menili aj formy resp. spôsoby odmeňovania zamestnancov. Od jednoduchých foriem, ako boli naturálne odmeny, až po prepracované a v dnešnej dobe úplne samozrejmé formy, ako platba od výkonu, či iné nepeňažné odmeny. Práve týmto nepeňažným formám by som chcel venovať väčšiu pozornosť. Rád by som upozornil na ich nesporné výhody, či už po stránke zlepšovania vzťahov k zamestnancom, no aj z hľadiska finančnej náročnosti a z pohľadu firmy.
Nesporné výhody odmeňovania sú zrejmé každému odborníkovi, ktorý svoju prácu neberie iba ako nutnosť. Snaha o výber metód alebo spôsobov ako jednotlivých zamestnancov čo najefektívnejšie motivovať, je založená na individuálnom skúmaní potrieb a vlastností zamestnancov, ktorí tvoria potenciál firmy.
V mojej bakalárskej práci sa pokúsim analyzovať rôzne názory na túto tému a pokúsim sa nájsť vzájomnú súvislosť medzi nimi. Pre potreby uceleného skúmania témy do budúcnosti je nevyhnutné pre pochopenie veci podrobne poznať základ problematiky a teda sa oboznámiť s pojmami, ktoré tvoria základ odmeňovania. Taktiež v neposlednom rade by sme mali poznať aj historický vývoj, ktorý iste ovplyvnil mnohých odborníkov. Na začiatok by bolo vhodné povedať z čoho sa skladá samotná mzda, aké faktory na ňu vplývajú a aké môže mať podoby. Až po preskúmaní všetkých relevantných faktorov môžeme dospieť k tomu, ako mzda ovplyvňuje zamestnancov a aké formy by zamestnancom najviac vyhovovali, resp. ktoré by boli pre nich najviac motivujúce z hľadiska odmeňovania.
Odmeňovanie je dôležitá téma, ktorej by mali venovať pozornosť nielen personálne oddelenia, ale taktiež finančné oddelenia, aby sa našiel kompromis medzi adekvátnymi odmenami za výkony a finančnou náročnosťou odmien.
...

Kľúčové slová:

mzda

odmena

odmeňovanie

odmeňovanie zamestnancov

nepeňažné odmeňovanie

variabilná zložka

prémia

bonus

príplatok

zamestnanec

zamestnávateľ

motivácia

motivovanie

benefit



Obsah:
  • ÚVOD -2-
    1 DEFINÍCIA POJMOV -6-
    1. 1 Podstata a význam mzdy -6-
    1. 2 Funkcie miezd -6-
    1. 3 Mzdový systém -7-
    1. 4 Mzdové formy -9-
    1. 4. 1 Základné mzdové formy -9-
    1. 4. 2 Doplnkové mzdové formy -10-
    2 ODMEŇOVANIE ZAMESTNANCOV -12-
    2. 1 Vývoj odmeňovania -13-
    2. 1. 1 Zahraničie -13-
    2. 1. 2 Slovenská republika -14-
    3 SYSTÉM ODMEŇOVANIA -16-
    3. 1 Priame peňažné odmeňovanie -16-
    3. 2 Nepriame peňažné odmeňovanie -17-
    3. 3 Nepeňažné alebo aj mimo mzdové odmeňovanie -18-
    3. 3. 1 Odmeňovanie materiálneho charakteru -23-
    3. 3. 2 Odmeňovanie nemateriálneho charakteru -23-
    3. 4 Cafeteria systém -24-
    4 FAKTORY OVPLYVŇUJÚCE SYSTÉM ODMEŇOVANIA -26-
    4. 1 Externé faktory -26-
    4. 2 Interné faktory -27-
    KOMPARÁCIA LITERATÚRY -29-
    ZÁVER -38-
    ZOZNAM POUŽITEJ LITERATÚRY -40-

Zdroje: